Preskočiť na obsah

Nadýchaná slivková bublanina

REKLAMA
48x hodnotené

Jednoduchá a zároveň vynikajúca, slivková bublanina je dokonalým spojením klasických chutí, ktoré vytvárajú neodolateľný a chutný zážitok. Koláč s mäkkým cestom a šťavnatými slivkami je kulinárskym symbolom prechodu z leta do jesene, obdobie, kedy slivky dosahujú vrchol svojej sezónnej sladkosti.

Tento recept je postavený na kombinácii jednoduchých ingrediencií, ako sú múka, cukor, vajcia a mlieko, ktoré spolu vytvárajú podklad pre slivkovú náplň. Pri pečení sa slivky zmäkčia a ich prirodzená sladkosť sa prenesie do cesta, čo z koláča robí harmonický celok.

Jedným z vrcholov tohto dezertu je kontrast medzi lahodným, nadýchaným cestom a kyslastým, šťavnatým ovocím. Kombinácia týchto chutí a textúr je najlepším príkladom symbiózy sladkého koláča s ovocím.

Slivková bublanina sa podáva často posypaná práškovým cukrom, čo dodáva koláču estetický vzhľad a viac sladkosti. Tento koláč je ideálny teplý ale aj studený a je dokonalým spoločníkom k čaju alebo káve. Kedykoľvek sa rozhodnete tento koláč podávať, môžete byť istí, že bude milovaný všetkými, ktorí ho ochutnajú.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Treba si variť od  Martin Pyco Rausch - kúpite na Martinus.sk

Publikácia "TREBA SI VARIŤ" obsahuje vybrané recepty, ktoré Martin PYCO Rausch overil počas rokov s jeho početnou online komunitou, sledovanou viac ako stotisíc ľuďmi. K tomu pribudli aktuálne tipy, praktické rady a osobné zážitky. V knihe nájdete aj odborné komentáre od Silvie Horeckej a atraktívne fotografie jedál, ktoré vás zlákajú k ochutnaniu... Zobraziť viac

Ingrediencie na slivkovú bublaninu

REKLAMA

Postup prípravy slivkovej bublaniny

Predhriatie rúry

Predtým, ako začneme s prípravou cesta, predhrejeme rúru na 180 °C. Plech si pripravíme tak, že ho potrieme maslom a ľahko posypeme múkou.

Príprava cesta

Do hlbokej misy vložíme vajcia, cukor a vanilkový cukor a vyšľaháme ich, až kým zmes nezačne bublať. Následne pridáme vanilkovú esenciu. Mlieko a olej pridáme postupne, neustále šľahajúc, a nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vyšľaháme do hladkého stavu.

Rozloženie cesta na plech

Cesto následne preložíme na plech, ktorý sme predtým namastili maslom a posypali múkou. Na cesto rovnomerne uložíme slivky tak, aby pokrývali celú plochu.

Pečenie a servírovanie

Pripravený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, alebo dokým nevyjde čistá špajdľa vložená do stredu koláča. Keď je koláč úplne vychladnutý, posypeme ho práškovým cukrom a je hotový na podávanie.

...

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na slivkovú bublaninu

Najčastejšie otázky o slivkovej bublanine

Čo je slivková bublanina?

Slivková bublanina je typickým zástupcom tradičných koláčov, kde čerstvé slivky sú zabudované do ľahkého a mäkkého cesta. Tento dezert je obľúbený pre svoju jednoduchosť, mäkkú textúru a ovocné kúsky, ktoré dodávajú šťavnatú chuť.

Koľko času zaberie príprava slivkovej bublaniny?

Na prípravu cesta a naloženie sliviek naň bude potrebných asi 15-20 minút. Samotné pečenie môže zabrať približne 30 až 45 minút, podľa veľkosti a hrúbky koláča v pekáči.

Je možné slivky nahradiť iným druhom ovocia?

Rozhodne áno, jedna z predností bublaniny je jej univerzálnosť. Môžete ju pripraviť s inými druhmi ovocia, napríklad s čerešňami, jablkami alebo marhuľami.

Ako by som mal bublaninu skladovať?

Najlepšie je uložiť koláč v chladničke, ideálne v nádobe s vekom alebo pokrytý potravinovou fóliou. V takýchto podmienkach by mala vydržať čerstvá 2 až 3 dni.

Ako zistím, že je bublanina úplne upečená?

Koláč je hotový, keď má zlatohnedú farbu na povrchu a špajdľa vložená do stredu vyjde čistá a suchá.

REKLAMA
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *