Obsah
Hrnčeková broskyňová bublanina je klasickým stredoeurópskym dezertom, ktorý má veľkú obľubu najmä na Slovensku a v Českej republike. Tento koláč je vynikajúcim spojením lahodného cesta a broskýň, ktoré prinášajú do receptu jedinečný chuťový rozmer.
Broskyne sú v tomto koláči neodmysliteľnou súčasťou. Ich sladká a šťavnatá chuť ideálne komplementuje bohatú a hebkú konzistenciu cesta. Keď je sezóna broskýň, je tento dezert ideálnou možnosťou na využitie čerstvého ovocia.
Základ cesta pre broskyňovú bublaninu sa vytvára zo surovín ako múka, cukor, vajcia, mlieko a prášok do pečiva. Tieto ingrediencie tvoria základ, do ktorého sa potom pridajú na tenko pokrájané broskyne. Po upečení v rúre broskyňová bublanina nadobudne krásnu zlatú farbu a chuť broskýň sa ešte viac prehĺbi.
Táto broskyňová bublanina je najlepšia teplá, posypaná cukrom alebo dokonca zdobená kúskom zmrzliny. Svojou nekomplikovanou prípravou a lahodnou chutí je skvelou voľbou na rôzne rodinné udalosti, pikniky alebo jednoducho ako sladký doplnok k poobednej káve.
Aj keď sú broskyne tradičným ovocím používaným v bublanine, recept je dosť flexibilný, aby ste mohli experimentovať s inými druhmi ovocia, ako sú napríklad čerešne, jahody, maliny alebo dokonca hrušky. Ak ste ešte nemali príležitosť vyskúšať bublaninu s broskyňami, rozhodne vám to odporúčam. Je to skvostná kombinácia klasického pečiva s chutným sezónnym ovocím.
Kuchárska kniha týždňa
Treba si variť od Martin Pyco Rausch - kúpite na Martinus.sk
Publikácia "TREBA SI VARIŤ" obsahuje vybrané recepty, ktoré Martin PYCO Rausch overil počas rokov s jeho početnou online komunitou, sledovanou viac ako stotisíc ľuďmi. K tomu pribudli aktuálne tipy, praktické rady a osobné zážitky. V knihe nájdete aj odborné komentáre od Silvie Horeckej a atraktívne fotografie jedál, ktoré vás zlákajú k ochutnaniu... Zobraziť viac
Ingrediencie na broskyňovú bublaninu
- Broskyne podľa chuti
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 2 vajcia
Postup prípravy broskyňovej bublaniny
Nastavenie rúry
Začneme tým, že si rúru predhrejeme na teplotu 180 °C. Zatiaľ si pripravíme plech tak, že ho natierame maslom a následne posypeme trochou múky.
Príprava cesta
Do veľkej nádoby pridáme vajcia, cukor a vanilkový cukor, a tieto ingrediencie spolu vyšľaháme do bublinkového stavu. Následne do zmesi opatrne pridáme vanilkový extrakt. Mlieko a olej pridávame postupne, pričom neustále šľaháme. Nakoniec do zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a celú zmes dôkladne vyšľaháme do hladka.
Rozloženie na plechu
Cesto preložíme do predtým pripravenej nádoby, potreté maslom a poprášenej múkou. Na cesto rovnomerne rozložíme broskyne tak, aby pokryli celú jeho plochu.
Pečenie a servírovanie
Už predhriatu bublaninu vkladáme do rúry a pečieme približne 30 minút, alebo až kým testovací nožík vložený do streda koláča nevyjde čistý. Po dostatočnom vychladnutí koláča ho posypeme práškovým cukrom a je pripravený na podávanie.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na broskyňovú bublaninu
Najčastejšie otázky o broskyňovej bublanine
Čo je to broskyňová bublanina?
Broskyňová bublanina je obľúbený stredoeurópsky koláč, ktorý spája lahodné a vláčne cesto s čerstvými kúskami broskýň, čím vytvára unikátnu a osviežujúcu chuť.
Aká je textúra bublaniny?
Broskyňová bublanina sa vyznačuje svojou jedinečnou, bublinkovitou textúrou, ktorá je príjemne mäkká, ale zároveň nie príliš nadýchaná.
Čo budem potrebovať na prípravu broskyňovej bublaniny?
Pre pripravu tohto koláča budete potrebovať základné suroviny ako múka, cukor, vajcia, mlieko a prášok do pečiva. A samozrejme, hlavným hrdinom sú čerstvé broskyne.
Je možné použiť iné druhy ovocia?
Určite, bublaninu môžete pripraviť aj s iným ovocím ako sú napríklad čerešne, jahody, maliny alebo hrušky.
Je možné pripraviť bublaninu bez prášku do pečiva?
Áno, ale v tom prípade je dobré použiť iné kypriace činidlo, napríklad zmes sódy bikarbóny a citrónovej šťavy, aby koláč pekne nadošiel.
Ako dlho je možné uchovať broskyňovú bublaninu?
Ak ju skladujete v chladničke a je dobre zakrytá, mala by zostať čerstvá 3 až 4 dni.
Pingback: Hrnčeková broskyňová bublanina, najlepší babičkin recept 2023 | Svetové recepty